Skip to main content

Οι κορυφαίες τάσεις και τεχνολογίες που θα ξεχωρίσουν το 2021

Στην νέα εποχή που δημιουργείται, η έξαρση μιας πανδημίας αποτέλεσε την αφορμή για να γίνουν γνωστές, απαραίτητες και προσιτές στο ευρύ κοινό καινοτόμες τεχνολογίες κι εφαρμογές.

Η καθημερινότητα μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς επηρεάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλληλοεπιδρούμε και δραστηριοποιούμαστε. Με σκοπό να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, η πλειονότητα των χρηστών αναζήτησε νέες τεχνολογίες κι οι ισχυρές βιομηχανίες επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνολογία, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εργασία, εντός κι εκτός οικίας, κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά συστημάτων ασφαλείας, δημιουργήθηκε η ζήτηση για τεχνολογίες που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες, όπως οι κάμερες θερμικής απεικόνισης, η χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών κ.α. με σκοπό την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πελατών.

Ας δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι οι κορυφαίες τεχνολογίες, που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2021!

Ανέπαφη & Ελεγχόμενη Πρόσβαση,
με χρήση βιομετρικών συστημάτων ασφαλείας.

Το σύνολο των επιχειρήσεων, όπως τα εμπορικά καταστήματα, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα αεροδρόμια κ.λπ., εφάρμοσαν ήδη νέους κανόνες λειτουργίες και πρότυπα, αναζητώντας ταυτόχρονα εργαλεία, ώστε να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις, που συνοδεύσαν την πανδημία.

Ένα ισχυρό εργαλείο, που έχουν ήδη στην διάθεση τους πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων κι επιχειρήσεων, είναι το σύστημα ασφαλείας τους κι η ανέπαφη πρόσβαση με βιομετρικά συστήματα ελέγχου!

Έτσι, η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσίες της υγείας κι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επιτήρηση, την πρόληψη των απωλειών και την ελεγχόμενη πρόσβαση σε ένα κατάστημα, μπορεί εν τέλει να συμβάλει με παρόμοιο τρόπο στην προστασία της υγείας των πελατών και του προσωπικού.

Για παράδειγμα, η ανέπαφη είσοδος σε ένα κατάστημα παρέχει μια «ασπίδα ασφαλείας» στους ανθρώπους που κινούνται σε υποκαταστήματα, νοσοκομεία, γραφεία, κ.λπ. Οι χειρολαβές των θυρών και τα συστήματα εισόδου με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο, είναι δυστυχώς μερικές από τις επιφάνειες που ευνοούν τη διάδοση του ιού.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αναβαθμίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους κι εστιάζουν στην ανέπαφη πρόσβαση.

Πώς λειτουργεί

Η μετατροπή των συστημάτων εισόδου πόρτας σε συστήματα ανέπαφης πρόσβασης γίνεται πλέον άμεσα, είτε με την αναγνώριση προσώπου είτε με τη χρήση του smartphone κινητού. Η εφαρμογή για κινητά επαληθεύει τον χρήστη από απόσταση, επιτρέποντάς του να ανοίξει την πόρτα, ενώ τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας βίντεο, όπως οι θυροτηλεοράσεις, ενσωματώνουν τεχνολογίες όπως η αναγνώριση προσώπου.

Αν στην πόρτα ενός καταστήματος είναι τοποθετημένο ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης με ενδοεπικοινωνία βίντεο, τότε η κάμερα μπορεί να προγραμματιστεί για να ανιχνεύει κίνηση και να ανοίγει αυτόματα την πόρτα (προγραμματισμένες ώρες) ή να ενεργοποιεί μια ειδοποίηση σε έναν υπάλληλο που βρίσκεται στη ρεσεψιόν για ξεκλείδωμα της εισόδου εξ’ αποστάσεως.

Το δακτυλικό αποτύπωμα εξακολουθεί να θεωρείται η κορυφαία κι ίσως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη βιομετρική τεχνολογία, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, η ανέπαφη πρόσβαση θα πρωταγωνιστήσει τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια…

Κάμερες Θερμικής Απεικόνισης

Οι «θερμικές» λύσεις έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς μετρούν σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος υποδεικνύοντας εάν ένα άτομο βρίσκεται σε εμπύρετη κατάσταση.

Οι εν λόγω συσκευές ήταν οι πρώτες που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κι όπως φαίνεται η ζήτηση τους δεν θα μειωθεί. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι ένας σημαντικός δείκτης της
σωματικής υγείας κι οι άνθρωποι με μη φυσιολογικές θερμοκρασίες πρέπει να ανιχνευθούν έγκαιρα και με ακρίβεια, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Ο διαθέσιμος θερμικός εξοπλισμός που προσφέρουν οι εταιρίες σήμερα αποτελείται από θερμικές κάμερες, φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης, συσκευές ελέγχου πρόσβασης με αναγνώριση προσώπου, περιστροφικές πύλες, ακόμα και μεταλλικές πύλες για αεροδρόμια.

Cloud-SaaS-ACaaS-VSaaS

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια αλλαγή σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η ασφάλεια στον τελικό χρήστη.

SaaS-Software as a Service

Οι εταιρίες πλέον δεν πωλούν απλώς ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασφαλείας. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το cloud και μία ακόμα ανερχόμενη τάση, το SaaS-Software as a Service.

Η ιδέα των λύσεων λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) στο κλάδο της ασφάλειας, αναφερόταν μόνο κατά την παρακολούθηση και διαχείριση μηνιαίων συμβολαίων με τους τελικούς χρήστες. Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση του cloud επέτρεψε στις εταιρίες να πουλήσουν κάτι παραπάνω από ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.

ACaaS

Τεχνολογίες όπως ο έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία (ACaaS), δίνουν στο τελικό χρήστη την δυνατότητα να εφαρμόσει μια ισχυρή λύση, χωρίς την ανάγκη επένδυσης σε υποδομές πληροφορικής. O έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) και τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης που έχουν εγκατασταθεί σε ένα χώρο.

Το ACaaS επιτρέπει:

 • Τον έλεγχο της πρόσβασης εξ’ αποστάσεως
 • Την αποθήκευση δεδομένων με ασφάλεια
 • Την δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας, παρέχοντας αρχεία για το ποιος έχει πρόσβαση σε ελεγχόμενες περιοχές, πόρτες ή συστήματα

Από αποθήκες, χώρους στάθμευσης, ξενοδοχεία μέχρι και επιχειρηματικά κέντρα, όλες οι ανωτέρω εγκαταστάσεις διαθέτουν από ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης.

Περιστροφικές πύλες, κάρτες swipe, ενδοεπικοινωνία video και συστήματα συναγερμού αποτελούν μέρος ενός τέτοιου συστήματος και καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται, το AcaaS πάει την ασφάλεια σε ένα νέο επίπεδο!

VSaaS

Η νέα αυξανόμενη τάση που ακούει στο όνομα VSaaS, αναφέρεται στην παρακολούθηση βίντεο που βασίζεται σε Cloud. Σήμερα, το 93% των επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, καθώς η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει συνήθως:

 • Εγγραφή βίντεο
 • Αποθήκευση
 • Απομακρυσμένη προβολή
 • Ειδοποιήσεις διαχείρισης
 • Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Η πρόοδος της τεχνολογίας του Cloud κι η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εύρους ζώνης καθιστούν το VSaaS όλο και πιο ελκυστικό για μεγάλους οργανισμούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Video Analytics με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Τα Video Analytics ξεπερνάνε τη παραδοσιακή μέθοδο παρακολούθησης με βίντεο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ασφάλεια.

Τα Video Analytics υπάρχουν σχεδόν από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, κάνοντας το έργο των φορέων ασφαλείας ευκολότερο. Σήμερα τα κράτη παγκοσμίως εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες τους και προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες τους.

Η έννοια της ανάλυσης βίντεο είναι αρκετά απλή. Οι αλγόριθμοι επιτρέπουν σε μια συσκευή να αναλύει βίντεο σε πραγματικό χρόνο και να στέλνει ειδοποιήσεις στον χρήστη. Τα video analytics μπορούν να κατηγοριοποιήσουν διάφορες πτυχές του εγγεγραμμένου υλικού, διευκολύνοντας κι απλοποιώντας την διαδικασία αναζήτησης.

Με την ανίχνευση όλων των αντικειμένων σε μια σκηνή και με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού, έχουμε διαθέσιμη μία τεράστια ποικιλία λειτουργιών όπως η αναγνώριση προσώπου, η είσοδος έξοδος από μία περιοχή, κ.ά.

Οι νέες χρήσεις των Video Analytics που θα παραμείνουν δημοφιλείς και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και το έτος 2021-2022 είναι οι εξής:

 • Ανακατεύθυνση του πλήθους ή απαγόρευση της εισόδου
 • Καταμέτρηση ατόμων εντός καταστήματος
 • Ανίχνευση μάσκας
 • Ανίχνευση απόστασης μεταξύ δύο η περισσότερων ατόμων κ.ά.

Τηλεργασία & Κυβερνοασφάλεια

Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας, με αφορμή την πανδημία, θέτει την κυβερνοασφάλεια ως πρώτο θέμα στην ατζέντα όλων των επιχειρήσεων.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι τους, κάτι που όπως υποστηρίζεται λειτούργησε αποτελεσματικά. Ωστόσο, με την αύξηση της τηλεργασίας, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο (διαδικτυακές απάτες, κακόβουλα λογισμικά ransomware, phishing, hacking attacks) αυξήθηκαν.

Η καινούργια πραγματικότητα της τηλεργασίας επιφέρει μια σειρά από πρωτόγνωρες προκλήσεις ασφαλείας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών βρίσκονται υπό πίεση για να διασφαλίσουν την συνέχεια και την κερδοφορία της επιχείρησης. Το βάρος αυτής της μετάβασης επωμίζονται οι υπεύθυνοι IT, με κύριο μέλημα τους την διασφάλιση των εταιρικών δεδομένων από εξωτερικές κι εσωτερικές απειλές.

Το 55% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση του προϋπολογισμού του για την κυβερνοασφάλεια το 2021. Ενώ, παράλληλα το 96% σχεδιάζει να τροποποιήσει την στρατηγική του για την κυβερνοασφάλεια, εξαιτίας της πανδημίας.

Επιτάχυνση της βιομηχανίας IoT

Το λεγόμενο Industry 4.0 ή το Industrial Internet of Things (IIoT) είχε ήδη απογειωθεί, πολύ πριν εμφανιστεί η πανδημία. Το IIoT είναι η χρήση των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) στις βιομηχανίες.

Το βιομηχανικό διαδίκτυο (IIoT) ενσωματώνει την μηχανική μάθηση, την μεγάλη τεχνολογία δεδομένων, τις τεχνολογίες επικοινωνίας κι αυτοματισμού μηχανής προς μηχανή.

Η φιλοσοφία του IIoT

Υποστηρίζει ότι οι έξυπνες μηχανές είναι καλύτερες από τον άνθρωπο όταν πρόκειται για ακριβή, σταθερή καταγραφή κι επικοινωνία δεδομένων. Τα δεδομένα επιτρέπουν στις εταιρείες να επιταχύνουν την αντιμετώπιση των αναποτελεσματικοτήτων και των προβλημάτων που παρουσιάζονται, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και δυνατότητες για ποιοτικό έλεγχο.

Πώς λειτουργεί

Αισθητήρες

Σε μια εγκατάσταση IIoT, οι αισθητήρες συλλέγουν διάφορους τύπους δεδομένων, όπως την κατάσταση των μηχανών, τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου και τον χρόνο που κάθε εργαζόμενος ξοδεύει.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται και φιλτράρονται από υπολογιστές, προτού αποσταλούν για περαιτέρω ανάλυση. Οι αισθητήρες λύνουν τα χέρια των εργαζόμενων, οι οποίοι δεν κάνουν πλέον χειρωνακτική επιθεώρηση των μηχανημάτων. Επίσης ενισχύεται η ασφάλεια τους, κατά την διάρκεια της παραγωγής.

Οι αισθητήρες τοποθετούνται σε ολόκληρο τον βιομηχανικό χώρο, για την παρακολούθηση της κοινωνικής απόστασης και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Βιομηχανικές Κάμερες

Οι βιομηχανικές κάμερες διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις βιομηχανίες, καθώς είναι ιδανικές για τον έλεγχο και την ορθότητα των προϊόντων.

Περισσότερα Drones

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) αυξάνεται, χάρη στις λειτουργίες και τις λύσεις που προσφέρουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Οι εν λόγω ιπτάμενες συσκευές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε διάφορους τομείς όπως:

 • Τον στρατό
 • Την γεωργία
 • Την ενέργεια
 • Την ασφάλεια
 • Την μεταφορά πακέτων

Η εμπορική τους χρήση λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και τα drones αναμένεται να κεντρίσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού.

Πηγή: securityreport.gr

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο